Cara Banyakkan Susu Ibu dengan Teknik "Power Pumping". Mudah & Berkesan.






Semasa saya bergiat aktif dalam penyusuan susu ibu dulu, ramai di kalangan rakan-rakan yang bertanyakan petua untuk banyakkan susu badan. Sebenarnya tak adalah petua sangat pun, Saya pun banyak belajar melalui buku & internet. Selain kerapkan pam mengikut jadual, pemakanan juga perlu diambil kira kalau nak banyakkan susu badan. Tapi yang saya paling syorkan untuk ibu-ibu yang baru mengenali dunia susu ibu ialah teknik "power pumping".


petua banyakkan susu ibu dengan power pumping

"Power pumping" ialah satu teknik pengepaman yang paling berkesan selain "marmet" (pam menggunakan tangan). Pada pendapat yani, kalau tiba-tiba susu merudum & dah sampai tahap kritikal, lebih baik amalkan power pumping sebelum berputus asa. Teknik ini boleh dilakukan dengan menggunakan single pump atau pun double pump. 

Kalau guna single pump:

Pam sebelah kanan selama 10 minit, kemudian tukar sebelah kiri pulak 10minit. Buat selama satu jam. Lebih baik buat 2-3 kali dalam sehari. Buat tiap-tiap hari lagi bagus. Kalau tak dapat buat setiap hari, paling kurang pun seminggu sekali wajib buat kalau nak maintainkan pengeluaran susu.

Kalau guna double pump:

Pam selama 10 minit kemudian berhenti & rehat selama 10 minit jugak. Buat selama satu jam. 2-3 kali dalam sehari. Kesannya sama seperti guna single pump, Tak ada beza, Yang penting kena rajin mengepam ikut waktu.


power pumping untuk banyakkan susu badan



TETAPI kalau rajin buat power pumping tapi tak ikut segala rules untuk penyusuan yang optima pun tak ada gunanya jugak. Power pumping cumalah ikhtiar di samping tips-tips penyusuan susu ibu yang lain. Lebih-lebih lagi bagi ibu-ibu yang bekerjaya.

Semoga kita semua berjaya menjadi ibu-ibu yang hebat yang dapat menyusukan anak sepenuhnya, Tapi jika tidak diizinkan oleh-Nya, terimalah dengan hati yang terbuka. Mungkin ada hkmah disebaliknya. Diharapkan perkongsian saya kali ini dapat menambahkan sedikit ilmu pengetahun ibu-ibu muda di luar sana yang sedang berusaha menyusukan anak masing-masing.



Wassalam.




Sebarang pembelian SET MENYUSU SHAKLEE dari blog mummyaliff, anda layak mendapat FREE E-BOOK 
"RAHSIA BANYAKKAN SUSU BADAN"














Berhati-hati Bila Mendaftar Sebagai SID (Shaklee Independent Distributor)







Minggu lepas, Yanie dapat mesej dari Ani (bukan nama sebenar) bertanyakan pasal Shaklee. 

Sebenarnya, Ani nih customer tetap Yanie. Dari awal-awal Yanie join Shaklee, memang dia selalulah telefon & mesej tanya pasal vitamin.Bila Yanie ajak dia join ahli, Ani nih kata nak fikirkan dulu sebab dia bukan niat nak berbisnes. Ok, tiada masalah. Sehinggalah Ani mesej Yanie & bagitau yang dia dah daftar ahli dengan kawan dia.




Finally, dah jadi SID tetapi yang mengejutkan Yanie, Ani nih tak tau apa pun pasal vitamin. Vitamin ni untuk sakit apa, fungsi dia apa..semua dia tak tau.. Agak-agaknya semua pasal business plan pun dia tak tau. Yang lebih menakutkan, dia siap mintak Yanie tolong orderkan vitamin untuk kawan dia. Tak ke pelik? Sebab SID dah boleh order online sekarang ni walaupun jauh dari branch. 

Disebabkan kepelikan itu, Yanie tanyalah dari hati ke hati.. kenapa tak tanya details dengan kawan dia yang registerkan dia. At least, kawan dia guide bagaimana cara untuk order Shaklee online. Boleh dia bagitau Yanie "...entahlah kak. kawan saya buat senyap je kalau saya tanya. takde pun nak masukkan saya dalam mana-mana support group kitaorang..". Yanie rasa macam tercekik. Macam mana you registerkan orang jadi SID & you biarkan dia terkontang-kanting...?? Tapi Yanie tak tanyalah siapa upline dia tu & sebenarnya taknak ambil tau.




Kesian kan? 


KENALI "UPLINE" ANDA


Kita daftar jadi ahli dengan niat ingin berbisnes. Paling tidak pun, dapat hadiahkan vitamin berkualiti untuk ahli keluarga kita & untuk kegunaan kita sendiri. Tapi kalau dah jadi macam ni, nak salahkan siapa ? Mungkin kawan Ani ni menyangka Ani cuma join untuk makan sendiri & tak perlukan support group untuk bisnes. Ataupun mungkin kawan Ani tu tidak serius berbisnes. Tapi apa pun, sebagai "upline", adalah menjadi satu tangggungjawab untuk make sure "downline" kita tau apa yang dia nak. Tau pasal business plan. Tau pasal vitamin Shaklee & fungsi secara amnya. Makan sendiri atau bisnes, itu terpulang. Sekurang-kurangnya, upline dah jalankan tanggungjawab. 

Tapi bila "upline" dah menyepikan diri, kena salahkan diri kita sendiri. Konon-kononya, daftar ahli dengan kawan rapat senang berurusan. Tapi sejauh mana kawan kita itu serius dengan Shaklee nya ? Adakah sekadar suka-suka mengisi masa terluang ataupun ada hasil dengannya? Cuba renungkan sejenak. Jangan kita menyesal kemudian hari. Tiada guna. 

Sebab inilah Yanie memang sangat pentingkan dengan siapa kita mendaftar sebagai ahli walaupun cuma untuk makan sendiri atau berbisnes...





DAFTARLAH AHLI DENGAN ORANG YANG BETUL-BETUL DAPAT MEMBANTU ANDA
================================================












Tips Cegah Keputihan Untuk Elak Dari Menjadi Semakin Gatal dan Berbau








Sebut je "keputihan", semua perempuan resah gelisah. Mana taknya, disebabkan keputihan akan timbul macam-macam masalah. Lebih-lebih lagi untuk yang dah kahwin. Keputihan akan menyebabkan jangkitan kuman di vagina & akan mengurangkan kesuburan. Bila dah kurang subur, nak dapat anak pun agak susah. Kali ini saya nak kongsikan tips untuk mencegah keputihan. Keputihan ni kalau dah peringkat yang teruk, ianya akan berbau busuk & kawasan intim akan menjadi gatal yang amat seperti terbakar.


kesan keputihan
sekadar gambar hiasan



Keputihan ni sebenarnya disebabkan oleh sejenis kulat yang dikenali sebagai candida albicans. Ianya kerap berlaku kepada wanita yang dah berkahwin mahupun yang belum.





TANDA-TANDA KEPUTIHAN

Kalau rasa gatal yang teramat sangat & ada kemerahan serta bengkak pada bahagian luar vagina, itulah tanda-tandanya ada keputihan. Ianya akan diikuti dengan keluarnya cairan daripada faraj yang berwarna putih dan berkeladak. Adakalanya sehingga berketul-ketul seperti susu basi. Yang paling teruk, ianya berwarna kuning kehijauan. Kalau dah sampai peringkat ini, tandanya keputihan itu dah kritikal. Bagi yang dah berkahwin, mungkin akan merasa sakit semasa melakukan hubungan kelamin & ada juga yang berasa sakit ketika membuang air kecil. 


punca keputihan
punca keputihan




AKIBAT KEPUTIHAN

Keputihan, kalau dah teruk sangat boleh menyebabkan mandul. Tak takut..?? Selain tu, kalau dah kahwin mesti rasa malu pada suami semasa nak bersama sebab kalau dah teruk, keputihan tu akan berbau busuk. Jadi, berubatlah awal-awal untuk elakkan jadi semakin teruk sebab ianya pun boleh menyebabkan kanser rahim. 

PUNCA KEPUTIHAN

Punca keputihan ada banyak. Di antaranya disebabkan oleh pengambilan ubat perancang kehamilan, datang haid, semasa mengandung & disebabkan perbuatan mencuci bahagian faraj dengan sabun pencuci faraj secara berlebihan. Walapun sabun pencuci faraj memang dikhaskan untuknya, namun ianya tetap tidak boleh digunakan secara berterusan kerana ianya akan mempengaruhi keasidan pH pada bahagian faraj. 


TIPS CEGAH KEPUTIHAN

  • Menggunakan ubat anti-kulat. Ubat ni boleh dibeli klinik dan di farmasi. Tapi pastikan kena ikut arahan doktor sebelum nak guna
  • Elakkan penggunaan sabun atau pewangi pada bahagian faraj untuk mengelakkan keradangan
  • Kena pastikan bahagian vagina selalu kering & bersih
  • Jangan guna pakaian dalam yang ketat & tak serap peluh. 
  • Kena jumpa doktor kalau rasa keputihan semakin teruk.

berjumpa doktor jika keputihan semakin teruk


Semoga perkongsian kali ini dapat memberikan sedikit panduan untuk kita semua.

Wassalam.... 


Punca Wanita Kurang Subur & Susah Mendapat Anak






Dah bertahun kahwin tapi masih takde tanda-tanda nak pregnant. Sedih kan? Lagi-lagi kalau kaum kerabat asyik dok tanya. Rasa macam tak nak balik kampung je. Padahal si suami tak ada pun komplen apa-apa. Orang luar pulak yang terlebih-lebih. Kadang-kadang tu macam-macam petua & nasihat yang mereka bagi. Makan itu lah...makan ini lah. Tapi tak menjadi jugak. Salah siapa ?

stress punca wanita kurang subur



Saya pernah ada terbaca dalam tulisan seorang pakar sakit puan. Dia menyatakan, wanita ni perlu menjaga kesuburan tubuh sebelum kahwin lagi supaya tidak menjadi masalah selepas kahwin. Apabila difikirkan, memang ada betul kata-katanya. Wanita kita kurang menjaga pemakanan jika sebelum kahwin & jika ada masalah dari segi dalaman pun, kurang diberikan perhatian.

Di sini, saya ingin berkongsi dengan semua, antara sebab-sebab kurangnya kesuburan pada wanita yang boleh menganggu potensi untuk hamil. Mengikut kajian, 45% masalah kesuburan wanita adalah disebabkan oleh masalah pada saluran telur, sistem ovulasi, endometriosis, masalah pada rahim & mulut rahim.

✘ HIDUP YANG STRESS

Gaya hidup yang serba mencabar sekarang ni mudah membuatkan kita stress. Tahukan kita, stress atau tekanan ini bleh menganggu kitaran ovulasi & menurunkan kadar keintiman suami isteri. Jika sistem ovulasi terganggu dan hubungan suami isteri juga tidak berjalan seperti yang dirancang, potensi untuk hamil juga akan sukar.


✘ GEMUK @ OBESITI

Jaga pemakanan kita yer kerana lemak berlebihan dalam tubuh akan menganggu pertumbuhan organ tubuh termasuklah organ-organ pembiakan. Kolesterol dan lemak yang tinggi turut akan membuatkan ketidakseimbangan hormon dalam badan. Bila hormon dah  tak seimbang banyaklah sistem tubuh akan tergangggu. Contohnya, kitaran haid yang tidak tetap, haid yang langsung tak datang, terur yg tak matang (PCOS) dan sebagainya. Kalau dah hormon yang libatkan haid tak betul, mana nak datangnya kesuburan?


kawal pemakanan untuk tingkat kesuburan


✘ TERLALU KURUS

Terlalu kurus pun tak boleh. Sebab kalau terlalu kurus pun, akan ganggu kesuburan. Terutamanya haid. Bagi yang tengah berdiet, pastikan berat badan tu tak turun dengan mendadak kerana lemak juga berfungsi untuk melancarkan metabolisme tubuh.


✘ MEROKOK / MINUMAN ALKOHOL / UBAT-UBATAN

Rokok, minuman alkohol dan ubat menggangu pengeluaran hormon estrogen & progesteron yang penting untuk kesuburan wanita. Jadi kalau berada dalam linkungan asap rokok, elak-elakkanlah ya. Kalau terpaksa ambil ubat sebab masalah kesihatan pun, kena refer pada yang pakar. Tak boleh ambil sebarangan. 


✘ FAKTOR USIA

Bila dah masuk umur 35 tahun, biasanya tahap kesuburan wanita ni akan menurun. Makin menurun dengan drastik bila dah capai umur 37 tahun dan akhirnya masuk ke waktu menopous. Sekitar umur 40-45 tahun. Sebab itulah, jika inginkan anak yang ramai, rancang kehamilan awal-awal lagi & pastikan jangan melebihi umur 35 tahun. 


✘ ENDOMETRIOSIS

Hampir 50% wanita sekarang disahkan ada endometriosis. Endometriosis ni terjadi sebab lapisan dalam uterus tu tumbuh di tempat yang tak sepatutnya. Hormon estrogen berlebihan boleh sebabkan endometriosis ni bertumbuh dengan cepat. Untuk elakkannya, biasanya doktor akan menyuntik pesakit dengan hormon progesteron. Ini adalah salah satu masalah kesuburan yang paling banyak pada masa ini. 


✘ KEPUTIHAN

Keputihan yang teruk akan sebabkan jangkitan kuman pada vagina. Ini pun boleh jejaskan kesuburan. Jangkitan kuman boleh melarat sehingga ke dalam rahim. Kena ubati dengan antibiotik. Jadi kena beringat. Jaga kebersihan di tempat sulit dengan betul. 



Peringatan untuk kaum wanita. Jagalah tubuh badan kita walaupun kita masih belum berkahwin. Bila kita dah kahwin, silap-silap waktu tu dah terlambat untuk kita "repair" balik apa yang tak kena. Semoga perkongsian ini memberi manfaat kepada kita semua.


Wassalam. 













.