Teknik Meneran Yang Betul Semasa Bersalin Akan Memudahkan Kelahiran

Semasa saya menulis artikel ini, terbayang-bayang saat saya melahirkan anak kedua saya. Secara normal di HUSM, Kubang Kerian. Sangat menyakitkan dan sangat mendebarkan. Betul lah kata orang yang berpengalaman. Sakitnya seperti nak terputus nyawa. Hampir-hampir saja saya minta untuk dibedah kerana tak tahan menanggung sakit.



Bila rahim dah terbukak 10cm, saya diminta meneran untuk mengeluarkan bayi. Aduhhh...saya yang kali pertama bersalin normal (anak sulung secara ceaser), terpinga-pinga. Tak tau cara nak meneran. Nurse yang ada bersama saya time tu cuma bagitau "teran macam nak buang air besar". Sakitnya hanya Allah je yang tau. 

Alhamdulillah, dengan tunjuk ajar doktor dan nurse pada waktu tu.. tak sampai 5 kali teran, keluar lah bayi saya yang seberat 4.01kg. Rupa-rupanya nak meneran pun kena ada cara yang betul. Tak boleh main teran je. Kalau tak, baby susah nak keluar & koyakan akan jadi teruk. Silap-silap, kita pun akan mudah penat sebab kehilangan tenaga yang banyak. 

Untuk bakal-bakal ibu yang akan bersalin anak pertama, di sini saya senaraikan teknik meneran yang betul supaya dapat memudahkan proses kelahiran kelak.
  • Angkat kepala sehingga dagu mencecah dada
  • Mata memandang ke arah perut
  • Tangan pegang pergelangan kaki
  • Elakkan mengeluarkan suara ketika meneran kerana kita perlu menyimpan tenaga untuk meneran
  • Jangan sesekali mengangkat punggung agar luka tidak akan melibatkan bahagian dubur (anus)


  • Tarik nafas dengan dalam seperti keadaa membuang air besar
  • Pastikan kita tidak menghembuskan nafas dengan kuat
  • Teran sekuat-kuatnya selama yang boleh (10saat sekiranya boleh, kemudian curi nafas yang baru dan sambung meneran sekiranya masih ada kontraksi)
  • Rehat dan relaks ketika kontraksi tiada
  • Curi nafas dan teruskan meneran di setiap kontraksi
  • Elakkan menjerit-jerit supaya pembaziran tenaga dapat dielakkan

Semasa proses bersalin, doktor akan memeriksa jika kepala bayi turun dengan betul atau tidak. Kalau kepala turun dengan betul, proses meneran akan diteruskan sehingga lebih kurang sejam bagi yang bersalin kali pertama atau 30 minit bagi yang dah ada pengalaman. Itu pun jika CTG masih aktif. 

Bagi ibu-ibu yang Muslim, boleh lah amalkan doa untuk mudah bersalin sepanjang mengandung. In Shaa Allah... akan dipermudahkan.









Ingin dapatkan Set Mengandung & Set Berpantang Shaklee ?

boleh hubungi saya:



☏ sms/whatssap : 019.931.9790 (YANI ISMAIL)
✉ email : idyani@gmail.com


Sebarang pembelian melalui blog mummyaliff, 
anda layak untuk mendapat konsultasi penuh dari saya 
                                                




"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya 
Hubungi saya juga. 
Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. 
Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan"







Kenali 11 Tanda Jangkitan Cacing Di Kalangan Kanak-Kanak

Cacing dan kanak-kanak tidak dapat dipisahkan. Betul tak? Sebab budak-budak nih semuanya nak buat sendiri. Semuanya nak sentuh dengan hujung jari. Suka berkaki ayam yang dikatakan salah satu punca utama kecacingan. Sejauh mana benarnya fakta ini tidak dapat dipastikan. Kalau dapat mak ayah yang alert, yang jaga kebersihan, ok lah jugak. Kalau jenis yang buat dekkk jek? Ada harapan cacing nak berumahtangga dalam perut anak. 

                               


Tapi ada mak ayah yang tak tau ada cacing yang dah berumah dalam perut anak. Siap beranak pinak lagi. Kenapa? Sebab tak tau tanda-tanda anak itu kecacingan. 

Kalau nak tau tanda-tanda anak kecacingan,
  • Cuba tengok najis anak waktu dia buang air, ada tak cacing atau keluarnya cacing daripada lubang najis?
  • Anak asyik berasa gatal di kawasan punggung, terutamanya pada waktu malam
  • Demam, ruam badan & alahan
  • Gusi dan hidung berdarah
  • Mengetap gigi ketika tidur pada waktu malam
  • Ada lingkaran hitam pada kelopak mata
  • Hyperaktif
  • Bengkak kaki, gatal kaki, sakit dan ruam pada kaki
  • Anak tiba-tiba hilang selera makan, kurang berat badan walaupun dah makan banyak
  • Sakit perut yang kerap, cirit birit, kembung perut
  • Batuk teruk yang susah nak hilang, batuk berdarah & asthma


Haa... dah tau kan tanda-tandanya. Kesian kat anak kalau asyik menggaru-garu punggung sebab gatal. Dah lah perut pun jadi tak selesa. Makan tak lalu. Tidur pun tak lena gara-gara kecacingan.



Meh nak bagi cara-cara nak elakkan cacing berumah dalam perut dan lubang punggung,
  • Jumpa doktor untuk dapatkan ubat cacing. Ini standard lah kalau nak tau cacing apa. Kena jumpa doktor dulu. Kalau perlu, mak ayah pun kena makan jugak ubat cacing
  • Sila pakai kasut atau selipar kalau nak keluar dari rumah
  • Kalau ada bela kucing, hamster atau anjing, sila check tapak kaki dan badan mereka.
  • Basuh tangan sebelum & selepas makan. (ini wajib)
  • Cuci guna sabun kalau buang air besar. Basuh bersih-bersih untuk hilangkan telur cacing yang ada


Jadi, kalau nak elakkan anak-anak dari kecacingan, sila jaga kebersihan diri & tempat tinggal anda. Lagipun, kebersihan kan separuh dari iman. 

Mak ayah pun boleh jugak berikhtiar dengan memberikan anak-anak vitamin untuk tingkatkan imunisasi dan tahap kesihatan anak-anak. 






Bukan setakat anak-anak, satu family boleh minum. Sampailah ke atok nenek untuk kesihatan yang optimum. Yang penting, MAMPU MILIK.







"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya 
Hubungi saya juga. 
Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. 
Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan"







* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit





Anak Sembelit Teruk Sampaikan Ayah Kena Standby Nak Seluk Untuk Keluarkan Najis

Wahai ibu bapa sekalian di luar sana, cuba bayangkan anak-anak anda taknak makan sebab taknak berak? Bukan sebab takut nak ke tandas. Tapi sebab trauma menahan sakit sembelit. Berjam-jam dalam tandas meneran. Alangkah kita yang dah dewasa ni pun, taknak kena sembelit. Apatah lagi budak-budak. Bahkan ada yang susut berat badan gara-gara taknak makan sebab takut nak buang air.





Apabila tengok keadaan anak macam tu, mak-mak punyalah ikhtiar. Bagi makan pisang, prun, betik. Bahkan hampir setiap hari asyik makan benda yang sama yang dikatakan boleh melawaskan sembelit. Kalau berkesan, Alhamdulillah. Kalau tak ?

Tapi, ada sesuatu di luar sana yang mak-mak masih tak tau. Sesuatu yang dapat menghilangkan masalah sembelit anak-anak sekaligus dapat hilangkan trauma taknak ke tandas.

Kita tengok video di bawah mengenai seorang mak yang di mana anaknya mengalami sembelit yang sangat teruk sehingga susut berat badan & akhirnya menemui jalan penyelesaian yang menggembirakan.





Jadi, apa pendapat mak-mak semua ? Ini bukan cerita rekaan yer. Ini pengalaman sebenar. Kalau ada di kalangan anak korang yang ada masalah sembelit walaupun bukan di tahap kronik, bolehlah mencuba MEALSHAKES ni.  

Mealshakes bukan setakat untuk yang ada masalah sembelit saja. Tapi juga untuk menambahkan selera makan anak-anak & pelbagai lagi khasiat yang kita tak tau.






Kenapa kita harus berikan anak-anak kita Mealshakes ?





Tak salah kalau kita berikhtiar dengan Mealshakes kan? Bukan untuk anak kita aje. Tapi satu keluarga boleh minum Mealshakes nih. Yang penting, ianya MAMPU MILIK

Kalau ada di antara korang nak cuba Mealshakes, boleh terus order di esell Shaklee.





Ataupun boleh juga kalau nak hubungi saya terus...



Selamat Mencuba...!




"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya 
Hubungi saya juga. 
Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. 
Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan"







* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit



Senggugut Kronik Sampai Rasa Nak Patah Pinggang. Camna Cara Nak Kasi Hilang?





Setiap bulan kalau tak senggugut time datang bulan, memang tak sah. Waktu sengugut tuh, hanya orang perempuan aje yang tau sakitnya camna. Silap-silap lebih kurang sakit kontraksi nak beranak sulung. Ada tak cara nak bagi senggugut nih hilang ? Memang ada. Tak sampai sejam, sakit sengugut akan beransur hilang. Kalau setiap bulan amalkan, sengugut takkan datang lagi.

Cakap macam bagus kan? Tapi sekali dah cuba, korang akan iktiraf benda nih bagus. Takde dadah. Takde kesan yang memudaratkan, Cuba tengok video ni...





Percaya ke tak? Dah ramai wanita-wanita di luar sana yang amalkan 2 vitamin nih & dah bebas dari senggugut. Nak lagi "power", boleh amik sekali dengan GLA-Complex.





Ini bukan omongan kosong. Ini betul-betul kejadian. Kalau masih was-was, boleh cuba dahulu Ostematrix & Bcomplex sebagai permulaan. Kalau rasa syok & best, baru lah tambah GLA-Complex plak. Kasi lagi cun.





Atau korang boleh terus order melalui e-sell Shaklee


 order sekarang






"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya 
Hubungi saya juga. 
Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. 
Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan"







* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit








10 Tips Merawat Tumit Kaki Yang Pecah

Cuba bayangkan tetiba si suami cakap, ada kertas pasir atas katil waktu sedang tidur. Kita mesti pelik kan? Datang dari mana pulak kertas pasir nih? Bukak lampu nak check, rupa-rupanya kertas pasir tuh TUMIT KAKI BINI DIA YANG KASAR....huwaaa.... Sentap tak? Meh sini nak kasi petua nak rawat tumit kaki yang pecah macam kertas pasir tuh.


TIPS 1

Tumbuk bawang putih dan campurkan dengan perahan air limau nipis. Kemudian sapu je pada tumit kaki yang pecah-pecah tuh. Buat selalu hingga tumit tuh dah licin cantik


TIPS 2

Yang nih sesuai untuk mereka yang jenis bangun pagi-pagi. Cuba geselkan aje tumit kaki tuh kat rumput yang berembun. Pastikan buat setiap hari & mesti akan dapat rasa ada perubahan.


TIPS 3

Ni pun guna bawang jugak, tapi bawang merah. Sapukan bawang merah yang dah dipotong dua sehingga bawang tuh kering. Yang nih pun kena buat setiap hari kalau nak ada kesan. 



TIPS 4

Cari belimbing buluh, kemudian gosokkan aje buah tuh di tumit kaki yang pecah. Isi buah belimbing tuh, sapukan di tumit dengan berus yang lembut.


TIPS 5

Masukkan beberapa keping asam keping dalam besen yang ada air suam. Rendamkan tumit kaki yang pecah tu selama setengah jam. Buat selalu kalau nak tumit yang cantik & licin.


TIPS 6

Gosokkan getah betik muda kat tumit. Biarkan getah tu kering selama 10minit & bilas. Buat dua kali seminggu kalau nak dapatkan hasil yang lumayan. 


TIPS 7

Lumur sikit air asam jawa di tumit, kemudian rendam kaki dalam air suam yang berisi garam. Seelok-eloknya, guna garam bukit. Buat selalu hingga tumit jadi licin. 


TIPS 8

Kenal tak gambir? Haa.. gambir pun boleh jugak nak rawat tumit yang pecah nih. Sapukan tumit tu dengan gambir yang dah dicampurkan dengan air. Ataupun disapu dengan minyak lebihan menggoreng ikan. Rasionalnya? Sapu aje. Nanti akan nampaklah hasilnya.



TIPS 9

Ni pun guna asam keping jugak. Masukkan beberapa keping asam dan beberapa sudu cuka dalam besen yang berisi air sejuk. Rendamkan kaki selama 10minit. Buat setiap hari kalau nak tumit yang licin.


TIPS 10

Yang akhir sekali & yang paling mudah. Sapukan HERBAL BLEND SHAKLEE setiap hari di tumit yang pecah tu. Sapukan aje sehingga tumit dah kembali cantik. 

rawat tumit merekah


Selain untuk merawat tumit kaki yang pecah, HERBAL BLEND juga banyak fungsinya yang lain. Antaranya ialah menghilangkan gatal-gatal di kulit, menghilangkan ketidakselesaan akibat ekzema, menghilangkan kesan gigitan nyamuk & juga sebagai losyen harian. 

krim herbal blend

Selamat mencuba!
pengedar shaklee putrajaya


Tips Untuk Hilangkan Parut Chicken Pox dengan Cepat & Berkesan



Chicken pox nih kalau kena time kecik-kecik, ok lah kot. Parut pun kejap je akan hilang. Lagipun waktu kecik takde sapa yang nak ngorat...hehehe.. Cuba imagine kalau kena chicken pox time dah besar-besar nih. Terutamanya orang pompuan yang dah ayu mayu gitu. Dah ada pakwe... dah kawin.. tpi adohaiiii... parut chicken pox melepek kat muka. Kena plak kalau jenis kulit yang putih gebu. Memang serammmm..... Haa... Camna nak hilangkan parut hodoh nih dengan mudah ?

Kita tengok pengalaman Pn.Nurhidayah yang terkena jangkitan chicken pox nih. Waktu tu, beliau dah kahwin & dah ada anak. Tapi beliau berjaya dapatkan kembali kulit beliau seperti sebelum nih malahan makin cantik & sihat.



Ubat Chicken Pox Dewasa Sampai Dia Jadi Miss Universe Semula

Yang dah kahwin pun masih lagi nak jaga kecantikan diri untuk orang yang dia sayang. Apatah lagi mereka yang masih cintan-cintun. hihihi...

So, apa yang dia amalkan ? Hanyalah Sustained Released Vita-C, Vitamin E. ESP, Bcomplex & GLA Complex. Dalam tempoh sebulan je, parut chicken pox hampir hilang !! Ajaib kan? Bukan setakat parut yang hilang, kulit muka pun bertambah cantik & licin. Ini kerana vitamin-vitamin nih bertindak dari dalam. Bukannya hanya baiki kulit luar.

Haaa... apa tunggu lagi? Takkan nak biarkan aje parut tuh terletak elok kat muka. Kalau lagi 2 3bulan nak kahwin, elok sangat lah makan vitamin-vitamin nih sekarang. Kulit cantik, tubuh sihat. Sapa yang taknak kan?




Tak cukup bajet nak borong semua?  Boleh cuba 1 2 jenis dulu. Saya akan suggest yang mana paling cocok untuk korang. Save bajet & kulit pun cantik. Tapi kalau ada bajet lebih, baik amik semua sekali. Kompom lagi maveles kulit korang. Hehehehe..... amacam ?





























Rahsia Kurus & Cantik Selepas Bersalin Kini Terbongkar !

Badan berisi semasa mengandung sudah jadi perkara biasa. Tapi yang tak biasa, apabila lepas je bersalin, badan makin mengembang lebih daripada semasa mengandung. Ahh sudah... camna tuh?

kurus selepas bersalin

Alasannya, tak boleh nak kawal makan sebab asyik lah lapar. Lebih-lebih lagi bagi ibu-ibu yang menyusukan bayi mereka. Tetapi ada je di antara kita yang makin kurus & makin cun melecun walaupun lepas bersalin. Bukan anak pertama, tetapi dah anak ketiga. Nak tau apa rahsia mereka?

Semuanya ada di dalam video ini... jom saksikan 




Tidak semua orang mampu menjadi seperti insan bertuah ini. Hanya mereka yang betul-betul berazam & mempunyai tekad yang tinggi sahaja mampu melakukannya. Di samping pemakanan yang dijaga rapi, tidak dinafikan vitamin juga boleh mempercepatkan proses menguruskan badan. 

Ya, Set Pantang Shaklee & Set Menyusu Shaklee banyak membantu ibu-ibu menguruskan badan selepas bersalin. Tambahan pula, ianya langsung tidak mengganggu pengeluaran susu ibu. Bahkan makin banyak. Malah, ada di antara ibu-ibu ini mempunyai anak susuan. Makin ingin kelihatan cantik selepas bersalin pun bukan lagi menjadi satu masalah dengan Set Kulit Cantik Shaklee.

kurus selepas bersalin


Adakah kita nak tengok je orang lain slim bergaya & cantik menawan ? Jangan nak tunggu orang sebelah berbunyi baru nak amik langkah pertama. Mulakanlah dari sekarang. Pasti korang semua tak menyesal.