Percutian Percuma dengan Shaklee

Jeles sangat2 tau bila dapat tau geng2 Shaklee dapat pergi ke Langkawi. Jangan duk perlekeh tau walaupun hanya Langkawi je. SEBABNYA SEMUA FREE.




Diberikan penginapan di hotel 6 bintang. Bilik free, makan minum free...siap dapat duit poket lagi. Tuh belum masuk surprise yang memang sentiasa ada dari Shaklee.










Tapi diorang dapat pergi sana sebab kerja keras diorang. Berbaloi lah dengan apa yang diorang dah buat. Tak adanya asyik goyang kaki aje tapi bonus masuk kepuk2. Itu bukan Shaklee tau...!



Nih yang local trip. Shaklee pun ada buat jugak International Trip. Lagi masyukkkkk....!! Kaw2 dia punya special...

Kalau nak join trip nih jugak, kena keje kuat dari sekarang. Tak boleh nak slow motion. Kena pecut laju2 mcm Usain Bolt.





























Bisnes Shaklee Bukan Untuk Orang Yang Malas

Awal2 buat bisnes Shaklee, otak tak boleh nak hadam. Waktu mana nak layan anak, buat keje rumah, keje opis lagi. Tapi org cakap "nak 1000 daya, taknak 1000 dalih".





Time tuh, telefon & laptop sentiasa jadi peneman. Nak update blog, update fb, buat poster. Sampai kadang2 suami tengok pun menyampah...kikiki... tapi kena buat waktu anak2 tidur atau tengah main. Kalau tak, susah sket. Ada jugak waktu stress, waktu fed up sebab rasanya semua nak kena buat dalam satu2 masa. 

Sekarang, bila dah 2 3 tahun berShaklee...dah boleh manage camna nak bagi waktu cukup untuk bisnes. Korbankan sket waktu tidur tu perkara biasa...huhuhu..



Sebab tu ramai yang berhenti separuh jalan. Tak cukup kekuatan mental nak hadap masalah2 camni. Ye dak..??

Kalau mental kuat dan ada kerajinan yang tinggi, boleh lah nak join bisnes Shaklee ni.



 














Apa Ada Dengan Vitamin ?


Dalam banyak2 vitamin Shaklee, mesti ada yg paling kita suka makan, kan?



Macam saya, ada vitamin2 tertentu yang saya tak boleh nak skip makan dalam tempoh yang lama. Ada tu memang akan ambil tiap2 hari. Kalau tak, macam tak lengkap hidup ini rasanya...cewahhh....

Contohnya, ESP dan vitamin C. 2 vitamin nih memang wajib saya akan ambil setiap hari. Kecuali kalau terlupa atau dah malas nak masuk ke dapur...hahahahaha... Korang yang tak penah rasa betapa sedapnya ESP mesti duk tertanya2 camnalahhh rasanya, kan?? Kena try dulu, baru tau...





Vitamin nih bukan sekadar nak bagi kulit kita cantik.. halus mulus gebu.... tapi yg penting nak jaga kesihatan dalaman agar sentiasa berada dalam keadaan baik tanpa ada cela. Dengan syarat, kena konsisten. Barulah nampak hasilnya.


Betul tak ? Jangan cakap hakak tak payung yerr...

















Vitamin B Complex Untuk Semua Rakyat Malaysia

Kalau lah saya dpt bg satu jenis vitamin kpd seluruh keluarga kat Malaysia ni, saya akan bg vitamin B Complex. Tiap kali bg, cukup utk stok satu famili utk sebulan.



Kenapa vitamin B?? Sebabnya, nak mengurangkan rasa stress rakyat Malaysia dgn keadaan ekonomi skang...nak bg mereka rasa tenanggggg aje.... hahahahhahaha....



Satu lagi, nak bg org2 kita nih dpt berfikir secara rasional tentang apa2 yg berlaku dlm kehidupan diorang sehari2. Takdelah asik nak mengamuk..asik nak "bengkeng" aje. Vitamin B Complex kompom dpt mengurangkan rasa amarah yg beraja dlm diri....kikiki..



Fungsi vitamin B kan utk mengurangkan stress dan dpt menenangkan diri.

Hahaahha.....bijak tak idea saya..??


Nak cuba Vitamin B Compleks...??









Camna Korang Urus Kewangan ?

Alhamdulillah... di umur saya sekarang yang tak berapa nak muda nih, dah ada kerja tetap. Ada rumah sendiri. Ada lahhh simpanan sket2. Ada anak2 dan suami. Ada bisnes sendiri..Shaklee ler, apa lagi...hahahaha...





Semua nih aset tau.. tapi semua nih tak datang bergolek. Kena ada usaha. Tengok org lain dah kumpul harta juta2.. kita nih baru seciput. Takpe lahh..rezeki masing2 kan?

Yang penting, kita kena ada perancangan. Kena pandai mengurus kewangan. Dahulukan kehendak, bukannya keperluan. Sebab ramai yg mendahulukan keperluan lah, ramai yg gagal dalam tadbir urus kewangan. 



Cuma dok fikir2 dalam 20 tahun akan datang, apa akan jadi yer..? Rasa2 nya mcm nak pergi buat Haji awal sket pun ye.. Nak belikan rumah atau tanah sorang satu untuk anak2 pun ada jugak impiannya. At least, biarlah anak2 dah ada aset sendiri walaupun sedikit. Macam2 ada dalam kepala. Harap2 dapat jadi kenyataan lah.

Pepun, bila dpt gaji atau bonus bisnes... reward kan diri dulu. Perlu reward ni tau sebab nak bagi ganjaran atas usaha kerja kita.. kikiki... barulah semangat nak buat kerja berterusan. 












Mencari Semangat Yang Hilang


Semangat setiap orang yang berbisnes ada pasang surutnya. Ini hampir pasti. Bukan bisnes Shaklee yang pasang surut. Tapi sikap individu tu sendiri.

Saya tidak terkecuali. Hampir2 menyerah kalah. Lama jugak saya menyepi. Bukan menyepi 100%. Tapi bila ada orang tanya "ko buat Shaklee lagi ke?".. itu petanda apa?? Itu petanda tak baik. Maksudnya, orang dah tak nampak kelibat kita dalam bisnes Shaklee.



Bila dapat soalan camtu, serius... saya rasa seram sejuk. Rasa takut. Sebab tiba2 saya rasa saya dah takde hala tuju dalam Shaklee. Mana best kalau buat benda sekerat jalan kan? Alang2 menyeluk pekasam. biar sampai ke pangkal ketiak...kuikuikui...

Sejak dari tuh, saya muhasabah diri. Duk fikir2, apa yang aku kena buat. Mengadu dengan upline... kena brainwash kaw2...huahuahua.. sentap sekejap. Tapi tak ambil masa lama untuk sentap, untuk bersedih. Orang lain dah maju ke depan. Ko tak abis2 dengan sentap. Salah sendiri kan? Padanlah muka...




Now, saya rasa dah lain macam. Dah ada semangat balik. Dah mula aktif buat task. Dah mula konsisten update blog. Pelik bila tengok leader2 makin maju & laju...sedangkan ada yang dah menyerah kalah. Pendek kata, leader2 tak terjejas pun sebab bisnes Shaklee nih bisnes individu. Income tak bergantung dengan orang lain. Ko buat ko dapat.. ko tak buat, sila babai...



Jadi, bertindaklah sekarang. Jangan bertangguh !

Tips Untuk Berjaya Dalam Bisnes


Waktu kali pertama saya join Shaklee untuk buat bisnes, leader saya bagitau..

"..Kena kuatkan hubungan dengan Maha Pencipta. Buat yg wajib...amalkan yang sunat. Jaga Allah dahulu, baru lah Allah akan jaga kita. Turutkan perintah Dia dulu..baru lah Dia akan tunaikan permintaan kita. Bergantung lah 100% hanya pada Dia. Bukan pada orang lain. Bukan hanya untuk bisnes, tapi untuk kita hidup senang kat dunia dan akhirat."



Tersentak saya. Tiba-tiba rasa diri ini begitu kerdil....kikiki.. walaupun selalu dengar orang cakap camtu. Tapi tak sangka, akan dengar dari mulut seorang leader bisnes. Sebab sebelum nih, saya asyik lahhhh duk sangka yang bukan2 pasal leader2 MLM ni...huhuhuhuhu....i'm sorry..


Alhamdullillah... begitu banyak perubahan yang saya dapat. Yang paling utama, sikap positif. Sentiasa berfikiran positif walaupun ada penolakan. Kesabaran yang tinggi juga perlu dalam berbisnes. Bukan Shaklee je... tapi semua jenis bisnes. Sebab ianya memakan masa dan "memakan hati"... hahahaha.... kalau tak sabar, dah lama saya fedup. Dah lama saya beralih arah.

Fikir yang baik-baik.. maka, akan datanglah perkara yang baik-baik dalam hidup. Sentiasa kena ingat, Allah akan bertindak mengikut sangkaan hamba-Nya.



Jadi, think positive & positive things will happen.