Pengalaman menjadi ahli dan berbisnes dengan SHAKLEE

JOM, BACA CERITA INI DENGAN PENUH PENGHAYATAN

ADAKAH MLM SHAKLEE BERBEZA...???



Seperti yang saya nyatakan di awal2 blog ini, saya mula menjadi ahli Shaklee sejak ‘termakan’ pujuk rayu rakan sekerja (upline saya). Sejak itu saya mula mengambil supplement Shaklee secara konsisten. Namun saya belum berminat untuk serious berbisnes, maklumlah persepsi tentang MLM belum berubah lagi (pada masa itu).

Awal tahun 2009, sekali lagi saya diajak untuk memulakan perniagaan dengan Shaklee. OKlah memandangkan saya pun tak ada kerja masa tu (cuti tanpa gaji), jadi saya pun setuju. Tapi saya masih belum serius kerana banyak benda lain dalam list. Saya buat sikit2 je…
Awal-awal dulu saya pun tak berapa confident… Tulis dalam blog pun jarang, update customer pun jarang, sampai orang pun hairan saya ni masih buat Shaklee ke tak (LOL).Kerana apa? Sebab bila kita tak serious, ownership tu tak ada. Tak ada rasa bisnes ini adalah kepunyaan saya (dalam MLM Shaklee, you own your business).

Selepas 6 bulan barulah saya clearkan semua inventory2 lain dan mula serious dalam perniagaan ini.Saya mula membina blog khas (blog lama myshakleestore.blogspot.com) dan akhirnya blog shakleetrialpack.com ini diwujudkan.

Apa yang saya suka tentang cara team kami bekerja:
  • Mengutamakan pengetahuan product daripada keuntungan
  • Memberi konsultansi secara percuma dan guidance dalam pengambilan produk
  • Sentiasa update dengan pengetahuan baru dalam bidang nutrisi
  • Mempunyai sumber untuk khidmat nasihat dan maklumat yang tepat i.e. nutritionist khas Shaklee, pharmacist, doktor dan tak lupa lactation councelor (untuk ibu menyusu)
  • Support group dalam pemakanan dan cara hidup sihat


Ramai yang memandang sinis bila saya katakan Shaklee adalah MLM. Maklumlah, biasanya orang kaitkan MLM dengan head-hunting, cari downline, penuhkan kaki-kaki dan sebagainya. Itu cuma satu cara untuk cepat naik dalam MLM… banyak lagi cara perniagaan MLM dijalankan. Dan kami bukan salah satu darinya.

Saya boleh katakan saya sangat gembira dengan bisnes ini, sebab tak memerlukan saya keluar kecuali untuk urusan pengeposan dan pass pesanan kepada mereka yang mahu pick-up dari saya. 95% masa yang diperuntukkan untuk bisnes team kami ialah di depan komputer dan telefon. Tidak perlu keluar untuk close sales ataupun cari membership baru.
Kita pun tak push sesiapa, sesiapa yang dah bersedia nak bisnes, baru kita bagi guidance. Yang mana jadi member untuk makan sendiri, kita tak paksa :)

Alhamdulillah, saya sangat happy. Kini saya dah naik 2 anak tangga dalam Shaklee, dan akan terus mendaki bersama team saya yang bersemangat waja!

*diharap entry ini dapat menjawab persoalan bakal businesswoman/man Shaklee  yang masih tertanya2 di luar sana ;)









"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya mendaftar menjadi ahli SHAKLEE? Hubungi saya. Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan. Anda akan dijemput ke KUMPULAN EKSLUSIF kami di Facebook"

Emel: idyani@gmail.com
Call/SMS/wassap: 019-9319790




Cara makan vitamin SHAKLEE

"Banyaknya vitamin untuk set hamil nih. Waktu bila nak makan..?"

"Vitamin nih kena amik time bila? Time nak tido ke..atau lepas breakfast...?"

"Salam kak. Boleh tak tolong bagi tau cara nak makan GLA nih..?"

Hmm...selalu sangat dapat soalan mcm nih. Biasanya, saya akan terangkan satu persatu cara untuk makan vitamin shaklee untuk pelanggan saya. Kebiasaannya, saya akan consult apabila barang yang diorder sudah sampai di tangan. Lagi senang untuk dirujuk.


Baiklah, secara amnya, saya mencadangkan pengambilan suplemen adalah pada waktu malam. 
Kenapa?
Kerana secara teorinya, vitamin2 ini akan mudah diserap oleh badan semasa tubuh kita dalam keadaan rehat. Jadi masa tidurlah masa yang terbaik kan? Tapi saya pasti, tak semua orang berkesempatan untuk mengambil vitamin just right before sleep. Macam saya jugak, nak tidurkan anak dengan saya sekali konfem tertidur jugakla. Hehe..

Jadi, untuk menyenangkan jadual kita, kita cuma perlu alert kepada beberapa rules. Ikut je rules ni, insya Allah selamat. Heheh…

VITAMIN LARUT AIR (B dan C) : Seeloknya diambil bersama segelas air dan elakkan pengambilan bersama makanan berlemak/berminyak.

VITAMIN LARUT LEMAK (A,D,E,K) : Vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan. Sebaiknya diambil selepas anda mengambil makanan berlemak/berminyak.

OSTEMATRIX (Kalsium) : Seeloknya diambil bersama minuman bersusu, atau diambil sebelum tidur. Sebagaimana susu dikatakan sebagai minuman untuk membantu kita tidur, kalsium dikatakan ada fungsi yang sama.

LECITHIN : Diambil bersama2 vitamin larut lemak lain.

APA YANG TIDAK DIGALAKKAN

1. JANGAN Mengambil alfalfa bersama-sama vitamin E kerana ia boleh mengganggu penyerapan alfalfa.

2. JANGAN Mengambil supplement zat besi (Iron) bersama-sama Ostematrix kerana zat besi boleh mengganggu penyerapan kalsium. Walau bagaimanapun kini zat besi sudah dilengkapi bersama2 VitaLea. Oleh itu jika boleh, ambil kedua2nya pada masa berlainan untuk mengelakkan gangguan penyerapan di antara kedua-duanya.

3. Pengambilan vitamin disarankan pada waktu selepas makan bagi membantu penyerapan. Ambillah vitamin &  mineral dalam kadar yang telah dicadangkan, kerana pengambilan vitamin/mineral yang berlebihan, terutama vitamin larut lemak boleh membahayakan kesihatan kerana ia disimpan di dalam badan dan boleh menjadi toksik.

4. JANGAN Mengambil suplemen bersama minuman berkafeinkerana inaya mengurangkan kadar penyerapan suplemen secara efiesien!

Sekiranya anda merasakan praktik anda mengambil vitamin sekarang tidak mendatangkan kesan yang memuaskan, anda boleh cuba mengambilnya mengikut cadangan di atas. Walau bagaimanapun, ia bukanlah muktamad dan masih bergantung kepada tubuh badan kita.


CADANGAN JADUAL PENGAMBILAN VITAMIN SHAKLEE


Waktu
Cadangan Pengambilan
Pagi
 B Complex dan Vitalea untuk memberi kesegaran dan ‘mood’ yang baik.
Minum Pagi
 ESP
Tengah Hari
 Vitamin C dan Alfalfa
Minum Petang
  ESP
Makan Malam
Lecithin/Kalsium/Vitamin E
Supplement
Cadangan Pengambilan
Zinc
Seminggu dua kali kecuali mereka yang ada masalah rambut yang serius.
Nutriferon
Seminggu sepeket setiap hari (Kecuali waktu sakit).
Meal shake
Boleh dibancuh dengan ESP dan PD jika ada.
Alfalfa
Ambil ikut kesesuaian.Untuk ibu menyusu, masa terbaik selepas pam di ambil bersama ESP.
Lelaki juga boleh guna jadual ini mengikut kesesuaian.

Mudahkan? Apa-apa pun, jadual pengambilan vitamin dan supplemen ini hanyalah panduan kepada anda semua namun kesesuaiannya masih bergantung kepada individu..

Selamat mencuba!!


Cara kenali vitamin semulajadi



Gaya hidup serba ringkas dan serba pantas hari ini memaksa kita mengambil supplement atau vitamin tambahan bagi memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik.  Atas desakan kesedaran ini juga menyebabkan ramai orang terlepas pandang tentang perlunya kita mengambil vitamin yang semulajadi, bukannya sintetik.  Vitamin semulajadi yang paling asli semestinya boleh didapati daripada makanan yang lengkap, namun bagaimana pula dengan vitamin semulajadi dalam bentuk pil? Di manakah buktinya ia adalah vitamin semulajadi?

Jika kita rajin membaca label yang terdapat pada botol vitamin, tentu kita akan nampak senarai bahan (ingredient) yang terkandung dalam vitamin tersebut.


Secara amnya, bahan-bahan yang digunakan untuk membuat vitamin Shaklee adalah seperti berikut:
B COMPLEX – yis, bran, beras, kacang soya
VITAMIN C – rosehips, grapefruit, beri acerola, buah2 sitrus
VITAMIN D – ikan, yis
VITAMIN E – minyak sayuran, minyak dedak gandum, tocopherols, d-alpha tocopherols

Jika anda rajin membeli dan mengambil vitamin yang banyak dijual di farmasi, tentu anda biasa jumpa gel silika ini. 

Apa itu gel silika?
Silica gel adalah sejenis ‘desiccant’ iaitu ia berfungsi untuk menyerap lembapan. Sebab itulah ia berada dalam kotak kasut kulit bagi mengelakkan pertumbuhan kulat. Dalam kotak barang elektrik, silica gel diletakkan juga untuk menghalang lembapan merosakkan alatan tersebut.

Ini antara bentuk silika gel yang boleh ditemui dalam beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik. 

Bagaimana nak pastikan vitamin ini semulajadi?
Pastikan bahan-bahan ini tiada dalam kandungan vitamin yang kita ambil iaitu:

  • pewarna- artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?
  • perasa – artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
  • pemanis sintetik-mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan.  Bukankah kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
  • vitamin E -alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana “I” atau “dl” adalah vitamin sintetik manakala “d” adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.
  • silika gel-Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.

Shaklee tidak mempunyai silica gel dalam mana-mana produknya, kecuali produk untuk kanak-kanak kerana dikhuatiri mereka mengambilnya dengan tangan yang basah dan bakal merosakkan vitamin tersebut.  Tapi silica gel dalam Chewable Vitamin C dan VitaLea for Children ni memang unik, ia tak sama macam silica gel yang biasa datang dalam botol supplement lain.
Jadi berhati-hatilah apabila anda membeli vitamin yang datang bersama silica gel.

Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita…





Perbezaan antara vitamin sintetik, organik dan semulajadi


Makanan tambahan (food supplement) merupakan keperluan harian kita.  Walaupun kita ambil makanan secukupnya kadang kala kita hanya cukup makan iaitu sekadar memenuhi rasa lapar dan makan apa sahaja. Sepatutnya makanan yang kita ambil bukan sekadar menghilangkan lapar, tetapi memenuhi keperluan nutrien yang diperlukan oleh tubuh.  Atas kesedaraan bahawa makanan yang kita makan ini kurang berkhasiat, tidak dimasak dengan haba yang sepatutnya, sumber bahan mentah yang dimasak mungkin tercemar dan sebagainya; maka kita mengambil food supplement atau juga disebut vitamin. Takukah anda bahawa ada 3 kategori vitamin?  Ok, kalau belum tahu saya nak bagitau anda sekarang. Ada 3 kategori vitamin iaitu vitamin sintetik, organik dan semulajadi.

Satu analogi mudah untuk membezakan ketiga-tiga kategori vitamin ini adalah seperti berikut:

Analoginya seperti di bawah:

(1) Vitamin Sintetik umpama buah plastik




(2) Vitamin Organik umpama jus buah dalam pek



(3) Vitamin Semulajadi umpama buah sebenar




Nampak kan bezanya? Vitamin sintetik umpama buah plastik, sama rupanya macam buah sebenar, dan namanya pun ikut buah sebenar tu. Kalau rupa macam epal, kita akan panggil epal bukan limau. Vitamin organik pula sama macam jus komersial, dibuat dari buah sebenar, tapi menjalani pelbagai proses dan akhirnya banyak nilai buah sebenar yang telah hilang. Pernah tak terfikir yang jus buah yang berlainan jenama punyai rasa berbeza juga? Anda yakin ke itu memang 100% jus asli? Tak lain tak bukan cuma penipuan label je…

Jadi, pilihlah vitamin anda dengan bijak. Ingat, buah plastik lebih murah dari buah sebenar, dan mungkin kita boleh dapat free. Tergamak ke nak makan buah plastik?

Kesihatan kita adalah pilihan kita sendiri. Selagi mampu, pilihlah yang semulajadi. Tanpa mudarat dan tanpa kesan sampingan!



credit

Vitamin SHAKLEE mahal...?


SHAKLEE MAHAL,VITAMIN ORANG KAYA,TAK MAMPU LA,SAYA MAKAN VITAMIN MURAH JER  YANG JUAL DEKAT FARMASI TU..TAPI RAMAI ORANG CAKAP SHAKLEE NIE BAGUS..
Ada yang bertanya, kenapa vitamin Shaklee nie mahal berbanding vitamin yang berlambak di pasaran? Nak kata dari segi kuantiti, kadang-kadang yang di jual di pasaran tue nampak lebih berbaloi, dah lah harganya murah...kalau begitu saya cuba terangkan kenapa &mengapa saya sanggup melabur untuk kesihatan kami sekeluarga.

Sejujurnya, saya akui bahawa vitamin Shaklee nie memanglah vitamin mewah, namun ianya tidak semahal yang anda sangka, dan sesiapa jua mampu memilikinya! Apa taknye..bukan sampai RM1 pon sebiji..hehe..sen2 je pon...

Keduanya, vitamin Shaklee ialah vitamin natural/ semulajadi, asli tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan yang pasti, tanpa silika gel dan BUKAN vitamin sintetik.

Jom kita ikuti perbezaan di antara vitamin semulajadi & vitamin sintetik:

1. Penghasilan
-Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.

-Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. COntohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.

2.Keserasian dengan badan
-Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
-Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan. Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.

3. Harga
-Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
-Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.

4. Kesan kepada tubuh badan
-Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.

-Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.

5. Kesan jangka panjang
-Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingan kerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
-Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.





credit 

Minuman untuk mereka yang mudah penat



Performance drink direka khusus untuk para angkasawan NASA, Amerika Syarikat. Para atlet bertaraf antarabangsa dan pengembara terkemuka memilih Performance drink sebagai pilihan utama mereka. Ini kerana, minuman ini telah banyak membantu mereka dalam mencipta rekod dunia baik dalam dunia suka mahupun aktiviti pengembaraan.


Ujian klinikal membuktikan rumusan ekslusif Performance drink yang sudah dipatenkan ini akan meningkatkan tenaga otot sebanyak 6 kali ganda, memberikan tenaga dan memelihara sirkulasi bendalir dalam tubuh. Berbanding dengan minuman sukan yang lain, Performance drink mempunyai lebih 67% otot glikogen (sumber tenaga) dan menyediakan tenaga dari 3 jenis karbohidrat dengan segera.


MANFAAT UTAMA:
  • Meningkatkan daya ketahanan badan - memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat, menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh.
  • Membekalkan tenaga dan daya ketahanan fizikal - ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh. Ia mengandungi potassium, klasium, sodium, fosforus, magnesium dan chloride. Produk ini turut dirumus ekslusif untuk membekalkan tenaga fizikal terutamanya mereka yang menetapkan kawasan tropika dan mereka yang aktif dalam kerja harian
  • Mencegah penyahhidratan - mengurangkan kehausan, mencegah penyahhidratan, melembapkan kulit dan kelihatan muda
  • Mengekalkan paras gula - terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan percepatkan sembuhan akibat kecederaan otot.



Sangat sesuai untuk:
Para atlet, mereka yang berpuasa, sebelum dan selepas pembedahan, tidur lewat malam, mereka yang sering keletihan, penyahhidratan kulit dan otot, vagina yang kering, cirit-birit, tiada selera makan, rendah paras gula, kepeningan dan sebagainya.


Rekomendasi:

Sarapan : campurkan satu sudu besar untuk setiap Performance drink, ESP dan Mealshakes
Latihan fizikal  : campurkan 2 sudu besar dalam 500ml air dan minum satu jam sebelum latihan fizikal dan setiap 30minit sewaktu latihan fizikal. Minum 1jam kemudian selepas latihan fizikal untuk penyahhidratan  dan mengembalikan tenaga.



ELAKKAN DARI TERDEDAH (SIMPAN DALAM PETI SEJUK SELEPAS DIBUKA)






Kami akan menghantar terus pesanan anda dengan kadar rata RM10 untuk Semenanjung Malaysia dan RM20 untuk Sabah & Sarawak

Sekiranya ada persoalan berbangkit mengenai rundingan harga mengikut bajet, dosage, kuantiti dan pengambilan setiap produk, boleh hubungi saya 

Emel: idyani@gmail.com
Call/SMS/wassap: 019-9319790



"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya mendaftar menjadi ahli SHAKLEE? Hubungi saya juga. Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan. Anda akan dijemput ke KUMPULAN EKSLUSIF kami di Facebook"




Perbezaan B-Complex SHAKLEE

Asid folik yang semulajadi tidak mudah untuk diserap oleh tubuh dan hampir 99% asid folik yang terdapat dalam pasaran bersifat sintetik.



B-complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% Biotin dan asid folik. Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh. Vitamin B adalah vitamin larut air, sebarang lebihan tidak akan disimpan sebaliknya akan disingkirkan melalui sistem pencernaan.

MANFAAT UTAMA B-COMPLEX

  • Menukar makanan kepada tenaga - membantu penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protein kepada tenaga dan sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan
  • Melawan tekanan - memastikan kesihatan fungsi saraf, sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurugan dan insomnia
  • Membantu tumbesaran - menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal bagi bayi dan kanak-kanak, membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang
  • Rambut beruban & gugur - membaiki masalah kulit kepala, kelumumur, rambut gugurm beruban dan mengekalkan kesihatan rambut
  • Baik untuk mata - mengurangkan masalah keletihan mata, mencegah katarak, meningkatkan kualiti penglihatan, perkasakan memori, dan daya pemerhatian/fokus
  • Mencegah anemia - membantu pembentukan sel darah merah yang sihat dan antibodi, merangsang sirkulasi darah dalam tubuh, merendahkan paras sistin untuk kesihatan kardiovaskular, merawat atau mencegah anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan migrain, muntah-muntah, mabuk darat@laut
  • Meredakan senggugut - baik untuk masalah senggugut, meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman, terutamanya untuk mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit
  • Mencegah perlcche - dikenali juga sebagai kerekahan mulut (mouth chilitis), mencegah jangkitan lidah, nafas berbau
  • Detoksifikasi - meredakan alahan


BAGAIMANA MEMILIH B-COMPLEX YANG BAIK

  • Mengandungi kesemua 8 vitamin- B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin sebagaimana dinyatakan dlam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
  • Harus mengandungi 100% RDA untuk asid folik dan biotin
  • Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B12 tidak terlalu besar
  • Elakkan pengambilan B-complex yang menawarkan rumusan larut air (sustain-release)

MENGAPA URIN MENJADI KEKUNINGAN?

Ini merupakan situasi yang normal kerana B-Complex merupkan vitamin larut-air dan ia mengandungi elemen kekuningan. Pada peringkat awal pengambilan, tubuh kita akan melakukan timbang tara terhadap kadar penyerapan, dan tahap kekuningan akan berkurangan dari semasa ke semasa

B-Complex merangsang metabolisma dan menyebabkan tubuh kita mengeluarkan haba. Oleh itu, pengambilan air putih atau teh herba yang banyak adalah sangat digalakkan.







Kami akan menghantar terus pesanan anda dengan kadar rata RM10 untuk Semenanjung Malaysia dan RM20 untuk Sabah & Sarawak

Sekiranya ada persoalan berbangkit mengenai rundingan harga mengikut bajet, dosage, kuantiti dan pengambilan setiap produk, boleh hubungi saya 

Emel: idyani@gmail.com
Call/SMS/wassap: 019-9319790



"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya mendaftar menjadi ahli SHAKLEE? Hubungi saya juga. Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan. Anda akan dijemput ke KUMPULAN EKSLUSIF kami di Facebook"















Multi-vitamin Untuk Anemia Semasa Hamil

Setiap tablet Vitalea Iron Formula mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.


Tablet Vitalea ini disaluti dengan serbuk nutrisi - spirulina. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks , disebut sebagai "Explo-tab". Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia. Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.

Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vitalea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan  risiko jatuh sakit sebanyak 65%.


MANFAAT UTAMA VITA-LEA

  • Penambahan tenaga segera - pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian
  • Pelengkap nutrisi - kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang terutamanya  mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anemia
  • Keupayaan sistem produktif - penting kepada kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar
  • Metabolisme - sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan
  • Elemen penting pada sel tubuh - menyediakan asas nutrisi, memastikan sei hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan otot, rambut, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tirod.
  • Melindungi organ - melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati  


FAKTA NUTRISI DI DALAM VITA-LEA

Vita A
Kesihatan mata, kulit, anti-oksida, melawan kanser, cegah rabun malam, bantu tumbesaran, kuatkan kerangka tulang, gusi, gigi, sistem respiratori, sistem imun dan rambut yang sihat

Vita D
Perkasa kepadatan tulang, mencegah penyakit tulang lembut, osteoporosis dan psoriasis

Vita E
Anti-oksida, kepejalan kulit, kulit berseri, melancarkan sirkulasi darah, mencegah darah beku, sakit jantung, katarak, atritis, baik untuk sistem produktif lelaki dan mengurangkan kesan parut

Vita C
Anti-oksida, melawan kanser, merangsang formasi kolagen,meningkatkan daya tahanan penyakit, percepatkan penyembuhan luka, mencegah selsema, gusi berdarah, darah beku dan hidung berdarah

Asid folik
Kesihatan fetus, merangsang pengeluaran susu badan, kesihatan sel darah merah, kurangkan risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, osteoporosis, tekanan, ulser mulut dan kesihatan kulit

Vita B1
Menukarkan makanan kepada tenaga, perkasa memori, kecerdasan mental, membina dan merangsang peredaran darah, membantu tumbesaran, msalah keresahan, mabuk laut/udara, mengurangkan petanda herpes zoster (penyakit lanjutan cacar)

Vita B2
Menukarkan makanan kepada tenaga, anemia, keletihan mata, katarak, jangkitan lidah dan mulut, kekejangan

Vita B3
Menukarkan makanan kepada tenaga, menghasilkan hormon, merangsang peredaran darah, lower blood ripid, merawat kepeningan, cirit-birit, migrain, ulser, nafas berbau, baik untuk perut dan usus

Vita B6
Metabolisme protein, membaiki otot, senggugut, penenang, tenaga, elakkan muntah-muntah, bibir kering, glossitis (radang lidah), dermatitis, kekejangan, kebas dan anemia

Vita B12
Membantu tumbesaran fetus dan kanak-kanak, bantu selera makan, tindak balas saraf, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal, memori, fokus, keupayaan seksual dan mengelakkan anemia, keletihan, keresahan, diabetes dan rabun

Biotin
Membantu b-complex berfungsi lebih efektif, cegah rabun, rambut beruban dan gugur, diabetes, sakit otot, ekzema dan keradangan kulit

Vita B5
Meredakan tekanan, kesan penenang, melawan alahan, sembelit, keletihan, atritis, meredakan kesan sampingan akibat antibiotik, mencegah jangkitan, percepat sembuhan luka

Kalsium
Perkasakan tulang dan gigi, daah beku, kebas, kejang, rasa sakit, insomnia, mengekalkan kadar degupan jantung normal, mencegah osteoporosis/penyakit tulang reput

Fosforus
Meningkatkan kepadatan tulang, diabetes, batu karang, mencegah pereputan tulang, membantu tumbesaran, meredakan kesakitan akibat atritis, anoreksia

Iodin
Baik untuk tiroid, membantu tumbesaran fetus, tingkatkan kadar IQ kanak-kanak, membina ligamen/otot dan kesinambungan tisu-tisu, kekuatan fizikal, mengawal berat badan

Zat besi
Membentuk hemoglobin, redakan kesakitan akibat senggugut, membantu tumbesaran, melawan penyakit, mengelakkan keletihan, anemia

Magnesium
Kesihata tulang, gigi, merehatkan otot dan sistem saraf, sifat penenang semulajadi, mencegah tekanan, diabetes, sakit jantung, batu karang, sakit buah pinggang, hati dan masalah penghadaman

Copper
Membantu menukarkan zat besi kepada hemoglobin, kesihatan rambut, edema, penyakit berkaitan tulang, masalah kebengkakan

Zink
Perkasa sistem imun, percepat sembuhan luka, keupayaan seksual lelaki, mencegah masalah prostat, baik untuk deria rasa dan bau, ketajaman minda








Kami akan menghantar terus pesanan anda dengan kadar rata RM10 untuk Semenanjung Malaysia dan RM20 untuk Sabah & Sarawak

Sekiranya ada persoalan berbangkit mengenai rundingan harga mengikut bajet, dosage, kuantiti dan pengambilan setiap produk, boleh hubungi saya 

Emel: idyani@gmail.com
Call/SMS/wassap: 019-9319790



"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya mendaftar menjadi ahli SHAKLEE? Hubungi saya juga. Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan. Anda akan dijemput ke KUMPULAN EKSLUSIF kami di Facebook"














Kempiskan Perut Selepas Bersalin


Umpama mimpi ngeri apabila perut yang dulunya kempis kini selepas melahirkan anak, perut menjadi buncit dan menggeleber. Malah ada segelintir wanita yang baru bersalinkan 2 orang anak tetapi badannya seakan sudah beranak lima. Lebih malang lagi, perutnya seakan-akan mengandung 5,6 bulan. Namun, ada juga yang beranak 5 tetapi badan seperti anak dara dengan perut yang kempis.



Bagaimanapun terdapat pelagai cara dalam usaha untuk mengempiskan perut selepas bersalin. walaupun ia mengambil masa yang agak lama, menuntut kesabaran, kerajinan dan disiplin, pasti kita akan berjaya dalam usaha untuk kembali langsing.


  • SUSU IBU Penyusuan susu ibu adalah azimat terbaik untuk kempiskan perut. Susukan anak sebaik sahaja bersalin dan seterusnya sehingga 6bulan untuk penyusuan secara ekslusif dan sehingga 2 tahun. Menyusu badan boleh mempercepatkan proses pengecutan rahim dan membakar 200 hingga 600 kalori sehari.
  • BENGKUNG Semasa berpantang, penggunaan bengkung perlu untuk kempiskan perut. Bagi yang bersalin normal boleh terus berbengkung. Manakala, bagi yang melalui pembedahan boleh memakainya setelah seminggu ataupun dapatkan nasihat doktor sebelum memakainya untuk memastikan luka pembedahan dalam keadaan normal
  • BERTUNGKU/BERTANGAS/SAUNA Bertungku bertujuan untuk memecahkan lemak, darah beku dan mengurangkan bengkak dalam perut atau rahim. Manakala bertangas dan bersauna pula, membantu memecahkan lemak, angin dan air berlebihan dalam badan, Bagi yang bersalin secara pembedahan, dinasihatkan menunggu sehingga minggu kedua selepas bersalin untuk bertungku. Namun, bahagian luka pembedahan tidak dibenarkan bertungku
  • PEMAKANAN SIHAT Kita mesti memilih makanan yang berkhasiat untuk menambah tenaga dalam badan dan yang penting memastikan penyusuan susu ibu dapat dilakukan dengan baik. Ini kerana, pada bulan-bulan pertama bayi memerlukan  susu ibu yang berkhasiat yg seimbang dan kalori yang mencukupi. Dalam tempoh itu, kita perlu memilih makanan yang sesuai bagi mengelakkan perut buncit dan menggeleber. Jika boleh ambil makanan yang berkukus dan lebihkan makanan yang membantu proses membakar lemak seperti oat, kekacang, bayam, salmon dan madu.
  • AKTIVITI KECERGASAN Senaman kardiovaskuar dan abdominal tertentu boleh membantu mengempiskan perut. Selain itu, aktiviti fizikal seperti berjalan kaki, berbasikal dan berenang mampu mengatasi masalah lebihan lemak di bahagia perut. Lebih menarik lagi, kita bukan sahaja dapat mengempiskan perut tetapi dapat membina otot perut. 
  • POSTUR TUBUH Kita perlu pastikan kedudukan postur tubuh dalam keadaan betul. Misalnya, pastikan kita duduk dalam keadaan tegak, berjalan dalam keadaan postur tegak (tidak membengkok).
  • TOKSIN DALAM BADAN Lebihan toksin dalam badan kebanyakannya terkumpul di bahagian perut. Situasi ini akan menyebabkan kita mengalami masalah penghadaman dan seterusnya mengakibatkan lebihan makanan dan lemak terkumpul di bahagian perut. Lakukan proses DETOKSIFIKASI dari semasa ke semasa dan apabila perlu bagi membantu mengurangkan toksin dalam tubuh kita terutamanya pada perut. Mungkin kita boleh mengambil supplement untuk menyahkan toksin dalam badan





Tips Kekalkan Susu Ibu ketika Puasa

Ramai yang risau susu ibu akan berkurangan ketika berpuasa. Perkara pertama yang perlu difikirkan adalah memahami dengan jelas konsep penyusuan susu ibu. Konsep ini berlaku tidak kira samada kita berpuasa ataupun tidak.



INGAT!!! Sedikit atau banyak jumlah susu ibu yang dhasilkan adalah bergantung kepada kekerapan bayi menyusu. Semakin kerap bayi menyusu, semakin banyak susu dihasilkan. Jika kita berjauhan dari bayi, kita perlu megepam untuk mengosongkan payudara. Ketika berpuasa, kita tidak seharusnya PONTENG SESI MENGEPAM yang biasa dilakukan.

Bagi memastikan tubuh sentiasa kekal bertenaga ketika berpuasa, kita seharusnya;


  • MAKAN 3 KALI SEHARI. Ibu yang menyusu memerlukan tambahan kalori sehingga 700 kalori sehari. Biarpun berpuasa, kita perlu makan kita kali sehari iaitu ketika sahur, berbuka dan waktu moreh. Ketika berbuka puasa, pastikan kita makan sedikit tetapi kerap
  • MAKAN MAKANAN SEIMBANG. Sewaktu sahur, berbuka dan semasa moreh, pastikan kita mengambil makanan yang seimbang mengikut saranan Piramid Makanan
  • MAKAN KURMA. Kurma mengandungi glukosa yang mampu memberikan tenaga segera kepada tubuh. Kurma turut kaya dengan protein, serat, gula, vitamin A dan C serta zat mineral seperti besi, kalsium, sodium dan potassium, Kandungan protein di dalam sebiji kurma adalah di antara 1.8-2.0% manakala kandungan gulanya pula adalah 50-57%. Kita sangat digalakkan untuk memakan tiga hingaa tujuh biji kurma setiap kali waktu makan terutamanya ketika bersahur
  • MINUM AIR BANYAK. Jumlah air yang perlu kta ambil setiap hari adalah 3 liter sehari atau lebih. Lebih tepat lagi 1liter untuk setiap 25kg berat badan. Oleh itu, kita digalakkan untuk banyakkan minum air kosong bermula dari waktu berbuka sehingga sahur dan menjelang waktu imsak. Selain air kosong, kita juga boleh ambil  jus buahan segar, minuman panas yang memberi tenaga seperti coklat dan susu segar. Air panas dipercayai dapat membantu melancarkan pengeluaran susu ibu.
  • KERAP MENYUSU & MENGEPAM. Lebih kerap bayi menyusu, lebih banyak susu akan dihasilkan. Bagi yang bekerja dan berpisah sementara dengan bayi, kita perlu mengepam payudara kerana semakin banyak susu ibu dikeluarkan, semakin banyak sisi ibu dihasilkan. Kebiasaannya, susu ibu lebih banyak di awal pagi iaitu ketika waktu sahur.
  • MINDSET. Sentiasa yakin bahawa kita masih boleh meneruskan penyusuan biarpun berpuasa. Jangan sesekali berfikiran bahawa susu ibu berkurangan sehingga tidak cukup untuk keperluan anak. 




PANDUAN BERSAHUR
Kita digalakkan untuk makan makanan yang mempunyai INDEKS GLISEMIK (GI) yang rendah, GI ialah unit pengiraan  bagi kesan karbohidrat pada tahap gula dalam darah. Karbohidrat yang terurai dengan cepat semasa proses penghadaman mempunyai GI yang tinggi manakala karbohidrat yang terurai lebih lambat dan melepaskan glukosa secara beransur-ansur ke dalam darah mempunyai GI yang rendah. Makanan yang rendah GI adalah seperti sayuran, kekacang, mi dan nasi. 


SELAMAT MENJAYAKAN PENYUSUAN SUSU IBU DI BULAN RAMADHAN.... ^_^





Kepada yang masih tak tau & ragu-ragu

Kenapa badan kita memerlukan supplement..???





  • badan memerlukan dos vitamin yang tinggi, tidak cukup dengan makanan yang diambil seharian

  • buah-buahan dan sayuran yang ditanam dibaja dengan baja kimia dan racun. walaupun dikatakan TANAMAN ORGANIK, kena pastikan dulu ketulenan organik tersebut.

  • zat makanan yang berkurangan semasa proses simpanan dan memasak

  • pengambilan pil dan ubatan kimia yang mengganggu penyerapan zat makanan

  • pengambilan makanan harian yang tidak seimbang

  • gaya hidup kini yang lebih gemar kepada yang SEGERA dan cara masakan yang menggunakan MSG

  • waktu makan yang tidak tetap kerana terlalu sibuk dengan urusan seharian