Siapa Cakap Bersalin Czer Itu Tak Sakit ?



Ada org ckp, bersalin czer lah mudah. Senang. Tak sakit.


Wooottttt.....sapa ckp tu? penah kena czer ke?

Kalau tak penah kena czer, ketahui lah bersalin czer nih lagi sakit dari normal. Lagi2 bila ubat bius dah habis kat tubuh.. Allahurabbi.. sakitnya sampai sy menangis. Sakit kontraksi pun tak menangis tau..huhuhu...

Camna sy tau? Sy lah tu yg bersalin czer. Ya Ampunnn... anak masuk 5 tahun pun masih lagi rasa sengal2 kat perut. Tambah2 lagi, time branak sulung.. apa pun x tau. Jamu tak makan walaupun puas kena paksa. Cukup dgn ubat klinik dan pati ikan haruan yg jual di Guardian tu je. Bengkung pun pakai kadang2. Berurut ? Lagi lah tak..(jgn tiru mcm sy yer).


Bila pregnant anak ke2 lapan bulan kemudian.. (ini eksiden. tak sengaja. kena marah dgn nurse KK...kuikukui), mula lah rasa sakit itu, lenguh ini. Kesan2 dari czer & tak berpantang mcm org czer time bersalin dulu. Sy nekad kali ni, sy nak bersalin normal, dan Ahamdulillah...Walaupun anak ke2 beratnya 4.01kg, ku berjaya teran sampai keluar... dah mcm hulk hogan rasanya...hahahhaha... Untuk pengetahuan korang, anak sulung sy pun berat jugak. 4.05 kg.. fuhhhh...


Org terpilih kut sy nih sbb dpat rasa bersalin 2 kaedah. Tak semua org dpt rasa tau. Moga2 lepas ni dpt bersalin normal lagi (plan nak tambah anak ler tuhhh). Dah taknak czer. Menyakitkan dan memeritkan.

Dan waktu pantang anak ke2 adalah paling best. Sbb sy pantang mmg ikut betul2 kali nih. Berurut, berbengkung.. tapi jamu still tak makan. Tak boleh telan. Cukup lah dgn set pantang biasa. Tu pun member2 ckp, tak mcm org dlm pantang. Cergas mcm biasa. Luka jahit pun ok. Tak sampai seminggu dah kering. Syok wooo.....nurse yg dtg check kat rumah pun puji luka dah cantik. Semua pakat duk tanya makan apa dlm pantang...kikiki...

Jadi, wanita2 di luar sana, berdoalah banyak2 biar dpt bersalin normal. Nikmat sakit beranak tu yg kita nak sbnrnya. Tapi kalau dah ditakdirkan kena czer, terima jelah. Yg penting, baby dan kita selamat.
Ko guano ??








No comments:

Post a Comment