Kesan Ubat-ubatan Moden


UBAT secara amnya adalah sesuatu bahan yang digunakan untuk menyembuhkan penyakit atau menyihatkan  badan. Ubat merangkumi ubat-ubatan moden seperti tablet, kapsul, suntikan dan sebagainya serta ubat-ubatan tradisional seperti jamu, herba & sebagainya. Sesetengah ubat moden memerlukan preskripsi doktor (contohnya ubat telan & suntikan ) dan juga ubat yang tidak memerlukan preskripsi doktor (contohnya vitamin, mineral & jamu)

Namun ramai di kalangan kita yang tidak mengetahui dengan lebih mendalam mengenai fungsi sesuatu ubat yang dibekalkan kepada mereka setelah mendapatkan rawatan di klinik atau hospital. Samaa kerajaan mahupun klinik swasta. Di sini, saya akan terangkan serba sedikit mengenai fungsi ubat-ubatan terhadap beberapa penyakit kronik.

  • Lemah jantung >> ubat lemah jantung bukan untuk menguatkan jantung, Tapi ianya menipiskan darah supaya darah boleh melalui ruang sempit arteri yang semakin tersumbat. Ianya tidak membuka saluran arteri yang semakin mengecil.

  • Darah tinggi >> ubat darah tinggi beta blocker bukan menurunkan tekanan darah, tetapi ia hanya menghalang adrenalin dan kesannya boleh menyebabkan kegagalan jantung (maut). Alpha blocker pula mengurangkan kadar denyutan nadi dan bukan menurunkan tekanan darah.

  • Kolesterol tinggi >> Ubat kolesterol bukan menurunkan kolesterol, tetapi hanya menghalang pembentukan kolesterol baru hasil dari pemakanan yang kita makan. Kolesterol yang sedia ada tidak dapat dikurangkan dengan ubat

  • Diabetes / Kencing manis >> Ubat diabetes bukan mengurangkan gula, tetapi hanya mengawal penyerapan gula dari makanan yang kita makan . Kandungan gula yang sedia ada dalam darah tidak akan berkurangan

  • Penahan sakit >> ubat tahan sakit bukan menghilangkan sakit, tetapi ianya hanya memutuskan isyarat kepada otak supaya kita tidak merasa kesakitan. Setiap kesakitan dirasai kerana otak menterjemahkan gangguan itu sebagai satu kesakitan

  • Kanser >> Rawatan kimoterapi bukan hanya membunuh sel-sel kanser, malah turut membunuh sel-sel yang baik dan melemahkan sistem pertahanan badan  malah masalah besar kanser tidak dapat dihapuskan sama sekali kerana sel-sel kanser bleh membiak kerana tubuh yang tidak ada ketahanan.
 No comments:

Post a Comment