DHA, EPA & Omega-3 untuk anak-anak agar cepat pandai membaca

Setiap ibu bapa menginginkan anak-anak yang sihat & bijak. Oleh sebab itu, ibu-ibu yang hamil digalakkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat & seimbang untuk perkembangan otak bayi mereka sejak dari dalam kandungan lagi. Namun sejauh mana makanan yang diambil itu mampu untuk membekalkan segala khasiat & nutrisi yang lengkap untuk anak anda..?


Otak bayi memerlukan sumber DHA & EPA serta Omega-3 yang cukup untuk perkembangan yang baik. DHA adalah singkatan kepada docosahexaenoic acid. DHA tergolong dalam kumpulan essential fatty asid. Ini bermakna sumber utamanya tidak dikeluarkan oleh badan anda. Badan  hanya mengeluarkan sedikit sahaja DHA. Bayi mendapat DHA dari susu yang diberi oleh ibuya, Sumber utamanya didapati dalam bentuk pemakanan. 60% otak manusia adalah diperbuat daripada lemak. Kebanyakan lemak ini pula diperbuat daripada DHA. Oleh itu, DHA amat penting dalam pertumbuhan otak yang sihat.

Pengambilan DHA oleh ibu mengandung atau kanak-kanak yang sedang membesar didapati dapat membantu dalam proses pembelajaran mereka. Kajian menunjukkan kanak-kanak yang diberi DHA mungkin lebih bijak. WHO dan British Nutrition Foundation menyarankan pengambilan DHA sebanyak 20mg bagi setiap kilogram bayi anda. Untuk bayi yang tidak cukup bulan, WHO menyarankan 40mg/kg pengambilan DHA.


Kebaikan utama DHA
  • pertumbuhan otak yang cergas. Oleh itu, ia penting dalam proses pembelajaran. 
  • pertumbuhan retina mata (penglihatan yang baik)
  • pertumbuhan saraf-saraf yang baikKelebihan-kelebihan lain DHA & minyak ikan (Omega-3 iaitu kombinasi DHA + EPA)
  • mengurangkan triglycerides (lemak)
  • mengurangkan risiko sakit jantung & saluran darah tersumbat
  • mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
  • mengurangkan risiko tekanan perasaan & alzheimer
  • mengurangkan risiko mendapat penyakit sendi, kencing manis dan juga kanser.

Sumber utama DHA ialah dari ikan laut dalam seperti salmon dan ikan kod. Sumber utama DHA yang lain termasuklah telur & daging. DHA adalah bahan aktif minyak ikan. DHA dalam badan mungkin ditukar menjadi EPA.

TETAPI... adakah anda larat untuk memasak ikan salmon, telur & daging setiap hari hanya untuk mendapatkan sumber DHA, EPA & Omega-3...?


"....TEPUK DADA, TANYA DIRI SENDIRI..."Satu sajian Omegaguard membekalkan 905mg asid lemak Omega-3, DHA & EPA dibandingkan dengan jenama minyak ikan lain di pasaran


Kami akan menghantar terus pesanan anda dengan kadar rata RM10 untuk Semenanjung Malaysia dan RM20 untuk Sabah & Sarawak

Sekiranya ada persoalan berbangkit mengenai rundingan harga mengikut bajet, dosage, kuantiti dan pengambilan setiap produk, boleh hubungi saya 

Emel: idyani@gmail.com
Call/SMS/wassap: 019-9319790
"Ingin pendapatan 4-5-6 angka sebulan dengan hanya mendaftar menjadi ahli SHAKLEE? Hubungi saya juga. Hanya dengan online, anda mampu meraih pendapatan lumayan setiap bulan. Wakil pengedar seluruh Malaysia masih diperlukan. Anda akan dijemput ke KUMPULAN EKSLUSIF kami di Facebook"

No comments:

Post a Comment