Cara kenali vitamin semulajadiGaya hidup serba ringkas dan serba pantas hari ini memaksa kita mengambil supplement atau vitamin tambahan bagi memastikan tubuh dapat berfungsi dengan baik.  Atas desakan kesedaran ini juga menyebabkan ramai orang terlepas pandang tentang perlunya kita mengambil vitamin yang semulajadi, bukannya sintetik.  Vitamin semulajadi yang paling asli semestinya boleh didapati daripada makanan yang lengkap, namun bagaimana pula dengan vitamin semulajadi dalam bentuk pil? Di manakah buktinya ia adalah vitamin semulajadi?

Jika kita rajin membaca label yang terdapat pada botol vitamin, tentu kita akan nampak senarai bahan (ingredient) yang terkandung dalam vitamin tersebut.


Secara amnya, bahan-bahan yang digunakan untuk membuat vitamin Shaklee adalah seperti berikut:
B COMPLEX – yis, bran, beras, kacang soya
VITAMIN C – rosehips, grapefruit, beri acerola, buah2 sitrus
VITAMIN D – ikan, yis
VITAMIN E – minyak sayuran, minyak dedak gandum, tocopherols, d-alpha tocopherols

Jika anda rajin membeli dan mengambil vitamin yang banyak dijual di farmasi, tentu anda biasa jumpa gel silika ini. 

Apa itu gel silika?
Silica gel adalah sejenis ‘desiccant’ iaitu ia berfungsi untuk menyerap lembapan. Sebab itulah ia berada dalam kotak kasut kulit bagi mengelakkan pertumbuhan kulat. Dalam kotak barang elektrik, silica gel diletakkan juga untuk menghalang lembapan merosakkan alatan tersebut.

Ini antara bentuk silika gel yang boleh ditemui dalam beg tangan baru, kasut baru dan vitamin sintetik. 

Bagaimana nak pastikan vitamin ini semulajadi?
Pastikan bahan-bahan ini tiada dalam kandungan vitamin yang kita ambil iaitu:

  • pewarna- artificial colours, mengapa perlu ada pewarna? Apa yang cuba disembunyikan melalui pewarna?
  • perasa – artificial flavors, ianya menjimatkan kos penghasilan vitamin berbanding dengan perasa asli.
  • pemanis sintetik-mengapa perlu pemanis sedangkan kita tahu ianya tidak baik untuk kesihatan.  Bukankah kita mengamalkan makanan kesihatan untuk mengoptimumkan kesihatan?
  • vitamin E -alpha penting untuk kita belajar mengapa ada sesetengah vitamin E yang kita amalkan tidak beri kesan yang betul pada kulit dan tubuh kita. Ini kerana “I” atau “dl” adalah vitamin sintetik manakala “d” adalah asli. Asalan pengeluar menggunakan sintetik kerana ianya lebih murah dan menjimatkan kos.
  • silika gel-Sebenarnya silika gel adalah antara bahan yang tidak sepatutnya ada dalam makanan tambahan vitamin khususnya. Ini kerana apabila adanya kehadiran silika gel, vitamin itu adalah dalam golongan sintetik dan tidak asli.

Shaklee tidak mempunyai silica gel dalam mana-mana produknya, kecuali produk untuk kanak-kanak kerana dikhuatiri mereka mengambilnya dengan tangan yang basah dan bakal merosakkan vitamin tersebut.  Tapi silica gel dalam Chewable Vitamin C dan VitaLea for Children ni memang unik, ia tak sama macam silica gel yang biasa datang dalam botol supplement lain.
Jadi berhati-hatilah apabila anda membeli vitamin yang datang bersama silica gel.

Shaklee adalah asli, tanpa pewarna tambahan, pengawet, perasa dan tanpa silika gel. Pilihan di tangan kita…

No comments:

Post a Comment